2018. október 15., hétfő

A felszerelési tárgyak csoportosítása - Kezdőknek!


A felszerelési tárgyak csoportosítása
 
Az előző cikket újoncoknak szántam, de miközben újraolvastam rájöttem, hogy megérné még eggyel visszalépni, és pár alapdolgot letisztázni, ami segít a felszerelési tárgyak között eligazodni.
 
Mivel én is, illetve a régebbi harcosok nagy része hagyományőrző körökből jön, így van egy csomó dolog, ami nekünk alap és magától értetődő, de valakinek aki „kívülről jön”, és csak a sport, a buhurt miatt kapcsolódott be annak nem.Egy szett különböző tárgyakból áll, amiket a legegyszerűbb a funkciójuk alapján csoportba rendezni: páncélok, fegyverek, pajzsok, aláöltözet stb. Ám nem csak a funkció az egyetlen szempont.

Időszak:
 
Akit minimálisan is érdekel a haditechnika, az tudja, hogy mennyire gyorsan képes változni és fejlődni a katonai eszköztár. Elég megnézni mivel harcoltak az őseink az I. világháborúban és hova fejlődött a technika a II. világháború idejére. SŐT! Micsoda fejlődés ment végbe a II. vh eleje és vége között!
 
Ez a középkor idején se volt máshogy!

Ritka volt az a felszerelési tárgy, ami változatlan formában használtak volna évtizedeken keresztül. Pont emiatt minden felszerelési tárgyunk esetében, amennyire tudjuk, be kell lőni, hogy milyen időszakhoz tartozik.
Évszázad-> Évszázad első vagy második fele-> Szűkebb 30 éves időszak (az igazán profik akár ennél pontosabbak is tudnak lenni) Területi egység:

Az adott felszerelési tárgyunk forrását nem csak időben, de térben is el kell helyeznünk.

A legegyszerűbb a Nyugat/Kelet/Rus felosztás bár nem tökéletes.

Nyugati: Klasszikus európa gyakorlatilag velünk a határon

 

Keleti: Sztyeppei népek, közel keleti népekRus: középkori rus területek


Persze ez nagyon felszínes, de kiindulópontnak jó. Tovább lehet bontani népekre, kultúrákra, divatra stb.

Mi mivel fér meg?

A szabályoknak megfelelően olyan felszerelést kell összeállítanunk ami egy időszakot fed le, és amennyire lehet egy területről származik.

példa:
Ha a sisak 14 századi nyugati nehézlovas sisak, ne vegyünk fel hozzá mongol kaftánt.

Vannak elkerülhetetlen kompromisszumok. Ilyen a keleti stílushoz használt kesztyűk és lábvasak, de ezeket is úgy kell megoldani, hogy illeszkedjen a képbe.  

Nem elég, ha valami tetszik, nem lehet csak úgy elemről elemre összeválogatni egy páncélt. Meg kell felelni az AC szabályainak, és meg kell tervezni előre, az egész felszerelést amennyire csak lehet. 

 Egy újonc számára két út van:

Úszni az árral, és tapasztaltabb harcosok felszerelésének másolása. Ez talán a legegyszerűbb, mivel ebben az esetben nem csak az AC(HMBIA Authenticity Committee) szabályokkal szemben nem vétünk túl nagy hibát, de valószínűleg, olyan elemeket is fogunk magunkra venni, amik jól is működnek. Ehhez persze egy kipróbált és már az AC által engedélyezett felszerelés legyen a minta!

Rászánni az időt, kutatni és elmerülni a források világában. Ez utóbbi nem kötelező, nem hagyományőrzők vagyunk! DE úgy vélem, aki így tesz, csak nyer vele, többé válik és közelebb kerül a korszellemhez. Ez a fajta tudás segít megérteni, hogy mit hogyan és miért használtak azok a nagy harcosok, akiknek mi most a nyomában járunk.  

Honnan szerezzünk forrást:

Legyen rá lelet vagy ábrázolás!

Az internet tele van remek gyűjtő oldalakkal lássunk ebből párat:

Miniatúrák:

Szobrok, sírszobrok, domborművek:

Freskók, oltárok, ablakok -> ezeken megjelenő páncélok:

14. századi, európai páncélokkal foglalkozó csoport:

https://www.facebook.com/groups/xivcenturyeuropeanarmour/

15. századi, európai páncélokkal foglalkozó csoport:

https://www.facebook.com/groups/2238420386383150/

16. századi, európai páncélokkal foglalkozó csoport:

https://www.facebook.com/groups/269713916780393/ 

HMBIA Authenticity Committee oldala:

https://www.facebook.com/hmbauthenticitycommittee/ 

Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése