2018. szeptember 4., kedd

Felszerelés: 1v1


A következő cikk főleg az újoncoknak szól, de bárkinek érdekes lehet aki a buhurton belül az egyéni küzdelmekkel szeretne foglalkozni. 

Az egyéni versenyszámok teljesen már körülmények és szabályok szerint zajlanak mint a csoportos versenyszámok, a felszerelésnek is ehhez kell igazodnia. Ez a cikk erről a témáról fog szólni, a párja pedig majd a csoportos küzdelmekhez szükséges felszerelésről.

Pajzs+kard, buckler, hosszúkard vagy profight, szinte mindegy miről van szó, a felszerelésnek ugyan azt kell tudnia: Minimális súly, mozgékony elemek, variálhatóság, sok levegő és jó kilátás.(az alabárd 1v1 direkt nincs a felsorolásban az a fegyvernek hála egy „picit” más kategória). Lássuk mik a legoptimálisabb darabok:

SISAK

Nyugati felszerelés 14. század:

Fontos, hogy legyen levegőnk és ne legyen túl szűk a szemnyílás. A legalkalmasabb darabok sorban:

Rácsos „Wolfrib” bascinet:A tökéletes 1v1 sisak. mindenképp toroklemezzel ajánlom illetve kellő belső rácsozással, hogy a kard hegye ne férjen be az archoz egy-egy oldalvágás során.
Forrás is van rá, de tény hogy a megfelelő biztonság miatt ezt is „sportosítani” kell

Nasal bascinet:
Szintén nagyon jó kilátást és sok levegőt biztosító sisak tipus. Az orvasat nem szabad túl nagyra venni, egyrészt felesleges, másrészt az amúgy is sportosított darabon tovább „rontunk”. 
Egy fokkal korhűbb kinézetet érhetünk el, ha azt a verziót vesszük alapul ahol a láncszövet nem egy nagyobb orvassal hanem egy apró akasztóval volt felfüggesztve a sisakharang homlokrészéhez. Ugyan itt is túl magasra van felhozva az arc előtti lánc de ennyi talán belefér. 
Bármelyik verziót is választjuk, a láncszövet szegecselt szemekből álljon, ez nagyban megdobja az élettartamot.

Ha nem szeretnénk felesleges súlyt, némi praktikával elég csak az arc elé tenni láncot és körben szövettakarót használni.

Klappvizoros basicent:

Ha tényleg autentikus sisakot szeretnénk akkor ez tökéletes választás. Elég sok verzióból választhatunk, de figyeljünk arra hogy elég furat legyen a szűk szemrés fölött és alatt illetve az arclemezen is a szellőzés miatt. A gömbölyded formájú vizor szépen elvezeti az ütéseket és jól is mutat!
Nyugati felszerelés 15. század:

Rácsos torna sisak:
Szintén korhű darab, megfelelő nyílásokkal az egyetlen hátránya hogy a nyak mozgását korlátozni tudja bizonyos mértékben. Figyeljünk arra, hogy ne legyen túl nagy, kicsit csaljunk a hátsó és első nyúlványokkal így elérhető egy AC számára is megfelelő de gyalogos harcra is alkalmas forma.

Salad sisak, láncfátyollal:A nasal sisakhoz hasonlóan plusz rácsozással ellátott sisak, ahol a bevort láncszövet helyettesíti. Mérsékelten jó kilátás, sok levegő.

Keleti felszerelés: 

Szinte teljesen mindegy, hogy melyik darabot választjuk, hiszen ezek eredetileg nem rendelkeznek teljes arcvédelemmel így kénytelenek vagyunk rejtett rácsozással és láncszövettel kiegészíteni őket.
Amire figyelni kell, hogy a sisak ne legyen túl nagy és nehéz (ha már nem csoportosra használjuk), illetve kerüljük a túl magas harangokat is hiszen azzal csak plusz támadható felületet adunk az ellenfélnek. 

Gömbölyded, alacsony harang ami optimális 1v1-re:Túl magas, csúcsos harang ami kevésbé jó választás 1v1-re:


Összességében:

Mindegyik sisak esetén fontos, hogy az áll kellőképp védve legyen, ne legyen túl rövid a vizor! A nyak védelmét se szabad lespórolni, a harang lógjon le megfelelő mértékben a nyakra. Mivel nem fogunk igazán nagy ütéseket elszenvedni nem kell túlzásba esni, nem kell annyira meghosszabbítani az oldalsó és hátsó lemezeket, mint a csoportosra készült sisakoknál ahol jó ha a vállunkra ül fel a sisak,  DE egy nyakra mért kardvágás, vagy egy állra érkező pajzs-él gyorsan véget vethet egy meccsnek!

anyagvastagság:  1,5 - 2mm hőkezelt acél vagy 2-2,5 mm lágyKARVÉRT

Nyugati felszerelés:

El kell felejteni a nagy vállvasakat, az összetett karvasakat. Mivel 1v1 közben nem vagyunk kitéve akkora nyomásnak, mint csoportos küzdelem során (nem érkezhet felénk annyi szögből támadás, kevesebb a nagy erejű, romboló támadás), a mozgékonyság és a kis súly fontosabb, mint a teljes védelem. Mindenképp külön álló darabokból összerakott karvasat ajánlanék:

Vállvas: 


Sima csepp alakú, vagy korong.

A cél itt nem a teljes váll, hanem a forgó ízület védelme. Ez az a pont, amit ha találat ér, akkor a teljes karunk használhatatlanná tud válni. 

Fontos a jó felfüggesztés. Ha a csepp vállvasak mellet döntünk és azok nem elég szélesen vannak felkötve a gambezonra akkor a felkötésnél eltudnak forogni és nem a megfelelő pontot fogják védeni.

anyagvastagság: 0,8 – 1 mm hőkezelt acél vagy titán

Felkar vas:Különálló kis lemez amit felül alul rögzíteni lehet a gambezonhoz, középen pedig szíjjal tudjuk a karunkhoz húzni. 

Oldalról védje a felkart ne pedig hátulról a tricepszet. A sima téglalap alakútól a rombuszig több fajta változat is létezik. 

Kezdő vívók semmi kép se hagyják el! Egy erős ütés a felkarra teljesen letudja zsibbasztania kart, rossz esetben pedig eltöri a felkar csontot. Ha valaki eléri azt a szintet hogy magabiztosan tudja magát védeni az viszont egykezes kardok ellen elhagyhatja a felkarvasat(évek óta nem használom és nagyritkán ha összeszedek egy kisebb lila foltot de eza maximum). Hosszúkard ellen vagy wmfc-s orr nehéz dögök ellen viszont jó ha rajtunk van.
 
anyagvastagság: 0,8 – 1 mm hőkezelt acél vagy titán

Könyökvas:

Sima, natúr könyökkupak kis pillangóval. A pillangó nagyon fontos, hiszen az védi meg a könyökhajlatot, nem szabad elhagyni DE nem is kell olyan szélesre és befelé görbülőre venni mint a komolyabb összetett karvasaknál szokott lenni.
anyagvastagság:  1 -1,5 mm hőkezelt acél

Alkar:
Sima, kis alkar, gambezonhoz rögzítve, vagy háromnegyedes belül nyitott verzió.
 anyagvastagság:  1 mm hőkezelt acél vagy titán lemez (az alkar sokat kap, ha nagyon vékony a bélés vigyázzunk a titánnal, mert könnyen ránk horpasztják) 
15. századi felszereléshez a különálló felkar és kis váll lap helyett választhatunk jackchain-t is, természetesen teljes alkarral és könyökvassal. 
Keleti felszerelés:

Váll és felkar védelme:

Ha hatangát használunk akkor az ujjába kerülhetnek szinte egy az egyben ugyan azok a lemezek mint a nyugati felszerelés esetében. Itt talán még könnyebb is rögzíteni azokat.

Alkar: Bazabund + rondel az oldalára pillangó helyett.Anyagvastagság:  1 mm hőkezelt acél vagy titán lemez (az alkar sokat kap, ha nagyon vékony a bélés vigyázzunk a titánnal, mert könnyen ránk horpasztják)

KESZTYŰ:

Az 5 ujjas kesztyűket el kell felejteni. Egyszerű sport mitten a nyerő választás. 
A hüvelykujj védelme nagyon fontos, ne elégedjünk meg sima pikkelyes ujjvédelemmel itt sem! Az ujjbegyet és a körmöt is szépen foglya körbe a lemez.

Választhatunk még különböző pikkelyekből, vagy kis lemezekből összeállított darabokat is, ezek jól mennek a keleti felszerelésekhez is. Fontos: mindig legyen bélés a kesztyűben. A sima lemez+bőrkesztyűt el kell felejteni.
Ha profight vagy semi-profight versenyről van szó érdemes a balkézre is komolyabb lemezes kesztyűt venni, de a minimum minden pajzskardos számnál a bélelt vastag balkezes kesztyű. KESZTYŰ NÉLKÜL SOSE ÁLLJUNK BE VÍVNI! Hiába tűnik úgy, hogy a pajzs eleget takar, az ujjak, a csukló így is könnyen megsérülhet.

Ha engedik a szabályok egy jó gömbkesztyű is megfelelő választás! Kezdők számára kifejezetten ajánlom, hogy szerezzen be potom pénzért egyet, mert a legtöbb helyre még mindig beengedik és a kovácsok is gyorsabban megvannak vele. Na meg olcsó.  

Anyagvastagság:  1 mm hőkezelt acél vagy titán lemez

Testvédelem:

Nyugat:

Mellvért vagy rövid brigantin csipő-korongokkal, vagy kis tasset lemezekkel/rövid szoknyával attól függően hogy 15. vagy 14. század.

A cél a bordakosár és a csípőcsont védelme. A gerinc és a hát védelme sima 1v1 során megoldható gerincprotektorral is, de profight vagy semi-profight esetén kötelező a rendes hátvédelem. 

Legyen könnyű és mozgékony a páncél, itt is fontos, hogy nem tanknak készülünk, hanem mozgékony vívónak!
Kelet:

Egy jó hatanga a kellő helyen elhelyezett lemezekkel. Ezzel szintén nem lehet mellé lőni.

Ezen kívül ugyan úgy használható sima gambezon is csak a szabása, és a szegecselése legyen a többi felszereléshez illő.   Anyagvastagság: 1 mm hőkezelt acél vagy titán lemez

Lábvas:

Személyre szabott, egyszerű lábvas minimális béléssel.
Sokan használnak minimalista konstrukciókat, egy nagy térdkupakkal és egy nagy combvassal, de én ezt nem ajánlom. Ahogy már egy régebbi cikkemben írtam, a térd nagyon sérülékeny és egy megfelelő  lábvassal sokat tehetünk az ellen, hogy ne tudjon oldalra kifordulni a lábunk. Egy profight során szinte biztos, hogy az ellenfelünk befog próbálkozni egy gánccsal, kerülhetünk rosszul földre stb. Óvjuk a nehezen gyógyuló és fontos ízületeinket!   

A lábszárvas lehet sima ¾ darab is ami csak elölről és oldalról véd. Nagyon ritka az a helyzet mikor az ellenfelünk hátulról tud ütést mérni a vádlinkra 1v1 közben. 

Fontos, hogy a bokacsontot is védje a lábszárvas!
Itt nem ajánlanék külön semmit se keleti felszereléshez, hiszen a legtöbb esetben csak simán bő gatya alá kerül a lábpáncél. De ha valaki szeretne a sharukhan market kínálatában talál mongol eredetű vasakat is. 

Anyagvastagság: 1 mm hőkezelt acél vagy titán lemez

Bélések: 

Sisakbélés:
Semmi extra, védje az egész fejet és vagy legyen gallér része, vagy legyen külön gallérunk ami a nyakat védi. Hosszúkard ellen vagy profightoz kiegészíthetjük kis lemezekkel amik a csuklyás izmot illetve a tarkót védik. Fontos, hogy eléggé lógjon be a homlokunkra és a sisak harangja ne lógjon alá. Ezzel elkerülhetjük azt, hogy egy nagyobb ütés közben előre és hátra billenő sisak megvágja az orrunk. 

Gambezon:
Vékony, testre szabott gambezon NAGY hónalj toldásokkal, hogy könnyedén tudjunk benne mozogni. Fontos, hogy minket nem EZ hanem a páncél véd meg. A bucira tömött, dögnehéz darabokat kerüljük el. Gerinchez, könyökhöz lehet extra réteget tenni de alapvetően egy 1-2 réteg tömés bőven elég.
  
Lábbélés: Lásd az erről szóló bejegyzés.

Ha korhű darabot szeretnénk elég egy gyapjú harisnya megerősített térdrésszel.

 ++++++++

Az anyagvastagságnál látszik, hogy egyedül a sisaknál írtam, hogy lágy acélból is készülhet. Természetesen ha valaki nem engedheti meg magának a hőkezelt vasakat, vagy egyszerűen kezdésre nem szeretne egy drágább páncélt az használhat lágy lemezeket is. Ebben az esetben 1,5 alá semmi kép se menjünk.  Abban már biztonságosan lehet buhurtozni még ha nem is lesz könnyű a páncél. A sisak esetében viszont lágyacélból is a 2-2,5 mm a minimum.

A végére pedig pár példa: 
Profi 1v1 versenyzők felszerelése 

Marcin Waszkielis:

 Marcin Waszkielis vs Lukas Kowal:

Lukas Kowal:
Sergey Ukolov:
 
Alexey Petrik:

 Ilya Ivanov:

Krzystof Szatecki vs Ilya Ivanov

A három lengyel MESTER:
Krzystof Szatecki , Robert Szatecki , Marcin Waszkielis:Illetve Sergey Ukolov videója a saját szettjéről:https://www.youtube.com/watch?v=epQBVxbHQGY

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése