2018. augusztus 13., hétfő

Visegrádi Viadalok – Az elmúlt 7 év


Visegrádi Viadalok – Visszatekintés

Immár 7. alkalommal került megrendezésre a Visegrádi Viadalok. 7 ÉV!Nyugodtan javítson ki, ha máshogy tudja valaki…de Magyarország legrégebb óta megrendezett hagyományőrző/haditornász/bajvívó versenysorozatáról van szó!

Az idei után úgy gondoltam, hogy nem egy sima élménybeszámolót írok a 2018-as versenyről, hanem inkább egy visszatekintést, hogy hogyan is kezdődött el ez az egész, milyen utat járt be a VV és hogy honnan hova jutottunk.

A torna átalakulása 2012-2018

2012-2015: korai szakasz

A történet 2012-ben kezdődik mikor a Sárkányos Szövetség Lovagjai megrendezték az első féderes versenyt a palotajátékok alatt. Ez teljes mértékben még Havasi István, Gyuricza Zsolt, Radovics Zoltán, Bruzsik Krisztián és a többi csapattag érdeme.  Ebben az időben a buhurt még csak bontogatta szárnyait itthon, jó ha még az első BN videók eljutottak az országba.

2013-ban kezdődött el egy komolyabb együttműködés amikor több csapat is becsatlakozott a sárkányosokhoz és már egy buhurt jellegű pajzs+kardos versenyszám is bekerült a torna programjai közé.  

A 2013-2014 egy rendkívül érdekes időszak volt, mikor mind a két sportot sikerült rengeteg emberrel megismertetni. A szabályok még megengedőbbek voltak és kevesebb felszerelést igényeltek, így gyakorlatilag a szervező csapatok felszereléstartalékából bármilyen indulót belehetett öltöztetni, és rengeteg hagyományörző/haditornász kipróbálhatta magát a karámban. A Sárkonyosok mellé szervezőnek csatlakozott még a Fekete Hollók Rendje(Hege, Svidi és a többiek :D ) és buhurtos oldalról a saját csapatom, a Ferreus Lupus SE.

Ez a szervezői szövetség még a 2015-ös torna idejéig is kitartott, amikor ez a korai időszak a tetőpontra ért.

Az újoncok mellet már visszatérő veterán versenyzők is voltak. A szabályok és a felszerelések már a nemzetközi standard felé közelítettek, a katonai tábor pedig tömve volt nézőkkel!! Őrült hangulat volt!Ez volt az az év amikor már a helyi szervezőséget is sikerült meggyőzni, hogy van abban fantázia amit csinálunk. A visegrádi Palotajátékok 2015-ös összefoglalójába is bekerültünk!


2016: a mélypont 

Ez az év sajnos több szempontból is nagyon szerencsétlenül alakult. A jól bevált szervezői gárda szét esett. (nem kell semmi komolyra gondolni de abban az évben úgy esett, hogy rajtunk kívül mindenkinek más programja volt arra a hétvégére). A palotajátékok is átalakult, az eddig megszokott katonai tábor megszűnt és mi is felköltöztünk a palota egyik belső udvarára, ahol viszont kevés néző járt. A versenyszervezés se sikerült túl jól, és mivel kevesebb csapat vett részt magán az alapot adó rendezvényen így sajnos vívó se volt túl sok.

Ennek ellenére a verseny nem maradt el és egy nagyot verekedtünk a saját örömünkre :D   

2017-2018: egy új kezdet

2017-ben keresett meg Lázár Misi a Hunyadiak Örökében csapattól, hogy csináljuk tovább a VV-t ismét több csapat összefogásával. A sárkányos kollégák is visszatértek így ismét egy több kategóriás tornát tudtunk tartani.Ismét volt Féder, megmaradt a buhutos semi-profight illetve újdonságként beemeltük a koreográfiát is a versenyszámok közé. A Visegrádi Szent György lovagrend is megtámogatta a versenyt különleges díjakkal, illetve egy sokkal frekventáltabb teraszt kaptunk helyszínként.

A torna maga remekül sikerült és lehetett érezni, hogy ismét jó irányba haladunk!

Idén a szervezői csapathoz csatlakozott a SAGA is illetve a Történelmi Vásárok csapata is.

Sajnos féder idén nem volt, de cserébe Magyarországon először tartottunk egy hosszúkard versenyt is HMB szabályok szerint. Kifejezetten nagy élmény volt és egy üdítő újdonság.
A koreográfia versenyszámra is több páros jelentkezett és nagyon profi párharcokat mutattak be. A semi profight pedig hozta a szokásos közönségbarát szintet. 

DE

Ez nem minden!

Az első években, ki kell mondani, egy kis gerilla akció voltunk egy nagyobb rendezvényen.

Kihasználtuk azt, hogy a palotajátékok egy hatalmas gyűjtő rendezvény volt ahol rengeteg csapat megjelent, rengeteg embert tudtunk elérni és rávenni a vívásra, versenyzésre. Összefogtuk a napi fellépéseket már letudó harcosokat, és kint a parkban megcsináltuk a saját Harcosok Klubbját.

A kitartásunk és az elkötelezettségünk meghozta a gyümölcsét és az évek folyamán sikerült elérni azt, hogy már ne csak fellépők mellékprogramja legyünk, hanem a szervezők is úgy érezzék érdemes a VV-t a hivatalos programba is belevenni! 

Idén, először felkerültünk a Palotajátékok hivatalos programfüzetbe ÉS a versenyszámok győztesei a lovagi tornán is vívhattak egymás ellen a nézőközönség előtt. Ezen kívül a lovagrendtől kapott díjak is sokkal bőkezűbbek voltak, amit köszönünk Cseke Lászlónak, nagy meglepetést és örömöt okozott vele!


Ezúton szeretném megköszönni minden régi és új szervező társam segítségét és azt, hogy hozzájárult hogy a közös „gyermekünk” a Visegrádi Viadalok ilyen szépen halad előre és évről évre csak fejlődik és színesedik. Úgy érzem sikerült valami jót és maradandót alkotnunk!

A jövő:  

Természetesen nem akarunk ezen a szinten sem megállni. Továbbra is az a vágyunk, hogy minél több embert be tudjunk vonni, minél több emberrel megtudjuk szerettetni a vívást legyen annak bármilyen formájáról is szó. Hogy ehhez mi lesz a legjobb módszer még nem tudjuk, de előfordulhat, hogy a soft felszerelések irányába nyitunk, vagy más népszerű és már meglévő vívóközösséggel rendelkező stílusok felé.

A már meglévő versenyszámokat tovább szeretnénk fejleszteni, még profibb szervezéssel, még több versenyzővel, még több külföldi csapat bevonásával. Akár még az HMB buhurt ligáját is megcélozzuk vele. 

Az idei eredményekről bővebb információ a VV faceboook oldalán található: 

https://www.facebook.com/VisegradiViadalok/
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése