2018. július 18., szerda

Túl szigorú az AC?


Túl szigorú az AC?

Minden évben újabb és újabb szabályokat hoz az AC(Authenticity Comittee), ami rendre ellenérzést szül a harcosok között, hiszen nincs is annál bosszantóbb mikor egy évek óta használt felszerelésről kell lemondani egyik pillanatról a másikra. 

DE!

Vajon tényleg az AC-vel van a baj, vagy mi lettünk túl kényelmesek? 

Persze, vannak idióta szabályok, ilyen volt a 60 cm minimum penge hossz a falchionoknál…. miközben konkrét leleteink vannak, ennél rövidebb pengével. De nem biztos, hogy az a jó irány, ha mindenre ugrunk és morgunk.
Cluny Falchion 53 cm penge

A BN céljai között az is szerepel, hogy a sportteljesítményen túl, a harcosok felszerelése is megfelelő legyen, de ebbe nem csak a biztonság tartozik bele. Annak, hogy az elemek(amennyire csak lehet) legyenek autentikus megjelenésűek, több oka is van:

Egy igényesen elkészített, autentikus felszerelés az esetek 99% JÓL NÉZ KI.

Persze a „szépség” egy relatív dolog, de mégis, egy sokkal egységesebb, profibb képet kapunk így, mintha mindenki a saját ízlése alapján olyan fantasy elemeket aggatna magára amilyet csak akar.

A másik ok, hogy a felszerelések elbírálásakor egy papíron objektív szabály rendszer alapján kell a comittee tagjainak eldönteni, hogy mi felel meg és mi nem. Erre pedig nem lehet egyszerűbbet kitalálni:  Van e rá forrás vagy sem?

Mi a helyzet a biztonsággal?

Azzal azért mindenkinek tisztában kell lennie, hogy más igénybevételnek vannak kitéve a mi vasaink, mint anno a régi harcosok páncéljai voltak. Nem véletlenül van hagyva egy kiskapu számunkra, még most is, az egyre szigorúbb szabályok mellet: eredeti darabokat kell igénybe venni, de minimálisan bele lehet nyúlni a páncél tervezésébe.

Erre jó példa, hogy szinte mindenki mitten-t használ 5 ujjas kesztyű helyett, de ezek a darabok is úgy vannak elkészítve, hogy a mandzsetta és a készfej rész nem üt el a páncél többi elemétől, csak az ujjakat védő rész.
Jó példa:Rossz példa:A lánc alatti rácsozás is egy elkerülhetetlen DE ízlésesen megoldható dolog.

Viszont ahogy minden szárnyait bontogató sportnál szokott lenni, itt is megjelentek a sportosított felszerelések, amik már nem a meghatározott irányt szeretnék követni, hanem a kiskapukra próbálnak ráfeküdni. 

Mindent amit csak lehet optimalizálni akarnak/akarunk amivel alapvetően nem lenne gond, ha ez a szemlélet nem termelne sok profi munka mellet minősíthetetlen darabokat is.

Az AC ezeket próbálja visszaszorítani, és nem az átlag harcosokat csuklóztatni!!

Egy aktuális példa:

Harc a szemrésekbe hegesztett pálcák ellen


A kiváltó ok egyszerű: Minél nagyobb szemrést szeretne mindenki, hiszen így könnyebb tájékozódni a pályán.

A biztonság viszont megköveteli, hogy valamivel még is megakadályozzuk azt, hogy egy kisfejsze befigyeljen a sisakunkba…ám ezt valahogy úgy, hogy a látásunk minimálisan legyen zavarva.

Viszont! A nagy szemrés egyszerűen nem autentikus. Régen vagy alig volt valami az arcuk előtt, vagy csak alig pár rést hagytak rajta.

A középutat kell megtalálni itt is, de ahogyan régen is, úgy ma is rajtunk áll mit vállalunk be.

Egy szép példa, alig látható merőleges pálcára:
Ha valaki félti a szemét, a jó megoldás nem egy bazinagy szemrés agyon rácsozva, hanem egy rendes vizor.

Sisaklánc

A sisakláncok ugyan úgy az optimalizálás áldozatául estek. Mivel túl sokat nem tesz hozzá az ütések, vágások elleni védelemhez cserébe viszont súlyban eléggé megtudja dobni a felszerelést, emiatt aki csak teheti, más alternatív módszerekhez nyúl.

Takarók, csuklyaszerű takaró szövet , turbán lelógó részekkel stb.

Itt is elég élesen elkülöníthető a „jóvanazúgy” hozzáállás, és az igényes optimalizálás.
  
A kényelem nagy úr: A harcos sok levegőt szeretne, emiatt nem vállalja be a teli vizort, a rácsot viszont túl veszélyesnek tartja emiatt választ egy lánccal takart sisakot. ÁM, a teljes láncgallér sok, marad a csak arc elé belógatott láncszövet. Amikor pedig jön az AC, hogy ejnye ez így nem jó, jön a sírás. 

Teljes lánc:"Jóvanazúgy" lánc:


Korongok
Oké, nincs lánc de valamivel még is védeni kellene a nyakunkat…rakjuk tele korongokkal. Alapvetően itt sem azzal, van a gond, hogy plusz lemezekkel bővítjük a védelmünket, hanem a megvalósítással. 

Nyak korong helyett kis pajzs alakú lenemez: Van rá forrásunk
Össze vissza felvarrt lemezek helyett konkrét lemez gallér: Szintén van rá forrásunkhttp://manuscriptminiatures.com/4210/8916/

Vagy egyszerűen csak igényesen fedjük be a lemezeket. Mi a tanulság? Az AC alapvetően egy jó és fontos dolog. Igen, gyakran idegesítőek a változtatások, de ha próbálunk igényesek lenni, figyelünk a részletekre, megoldható az autentikus hatású, de még is optimalizált páncél. 

Fontos, hogy minden rendelés előtt tartsuk szem előtt annak a lehetőségét, hogy probléma lehet az adott darabbal így mielőtt feleslegesen költjük a pénzt valamire, amit aztán cserélni/módosítani kell:

- Nézzünk utána az aktuális szabályoknak. 
- Kutassunk és legyen forrásunk.
- Egyeztessünk a bizottsággal. 

Ádám


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése