2017. október 27., péntek

Helyzetjelentés, szezonzárás és tervek a következő felkészülési szakaszra



Megvolt az idei utolsó torna, idénre már csak 1 gála meccsem maradt (az is majd valamikor december elején). 

A következő nagy megmérettetés a május elején rendezett 2018-as BN.

Erre van egy jó fél évem felkészülni, de mielőtt rátérnék a terveimre, gyorsan összefoglalnám a 2017-es versenyszezont. 

Ha Botn-t és a „Középkori vásáron” rendezett profight gálát nem számolom 4 nagy torna is volt idén itthon.

I.Bikali Buhurt Torna

Klasszikus, BN szabályrendszer szerinti pajzs+kard versenyszám volt a torna fő eleme, illetve megtartottuk az első 1v1 alabárd versenyt is itthon. Jó volt :D



A helyszín a bikali Élménybirtok volt, amihez tökéletesen illett egy kis buhurt :).


VI. Visegrádi Viadalok

EZ VOLT A HATODIK VV!!!!!!

Idén visszatértünk a klasszikus felálláshoz és HEMA+BUHURT viadalt tartottunk. Remek volt látni, ahogy egy történelmi helyszínen megelevenedik a polgári hosszúkardvívás és a lovagi buhurt.
Féder és Semi-profight torna volt a program.

Idén nem csak a Sárkányos Szövetséggel és a saját csapatommal szerveztük a versenyt(Ferreus Lupus) hanem a Hunyadiak örökében egyesület is oroszlánrészt vállalt a munkában, illetve a Szent György Lovagrend biztosította a viadal csodás díjait.

Féder döntő, piros csuklyában. Nem az a verekedős, sport de azért ezt is szeretem. Kifejezetten élvezet volt újra ennyire szabadon vívni.

I.Makói Buhurt Verseny

Semi profight torna volt ez is DE brutál nagy csoportkörrel az elején. Mire az ember eljuthatott az egyenes ági szakaszba 7(!) darab mérkőzésen volt túl. 

A verseny apropója a makó sportágválasztó volt aminek köszönhetően sok nézőnk volt és sokan megismerkedhettek a sporttal. 
 

II.Inkey Gáspár Vívóverseny


Ez volt talán a legnagyobb torna mind közül. Több mint 30 versenyző vett részt rajta és három verseny szám is volt. A szokásos sz-profight, alabárd ÉS soft sword.

Ez utóbbi a kezdők, és fiatalok számára kialakított, gyakorló fegyveres versenyszám ami nagyon sokakat megmozgatott és remek kezdés bárki számára aki meg akar ismerkedni a buhurttal. Csak ajánlani tudom. 

A döntőt Végi Balázs és Bányai Ádám(W) vívta akik mind a ketten a Ferreus Lupus csapatában buhurtoznak..szóval az utánpótlással nincs gond ;)

Remek meccs volt srácok!


Ezen kívül még a Diósgyőri várban is volt egy buhurt szövetséges, promóciós megjelenés. Részt vettünk a várjátékokban is és külön standot is kaptunk a szervezőktől. Ezt utólag is nagyon köszönjük!

Idén az ország szinte minden nagyobb szegletébe sikerült elvinnünk a sportot ami remek eredmény!
Mind a négy torna remek volt, hála az égnek nagy létszámmal zajlott és sok új harcos vett rajtuk részt. Minden csapat nagyon aktív volt ebben az évben és nem voltak olyan problémák mint tavaly. Végre kialakult egy igaz keménymag :).

Azt is jó volt látni, hogy ezek a rendezvények megmozgatták a helyi közösségeket is. Visegrádon még sose volt ilyen jó az együttműködés a helyi csapattal, Bikal vonzáskörzetében is aktivizálódtak a vívók, Makón a sportválasztó sok embert elért és annyi újonc jött össze, hogy a heti edzéseket is sikerült beindítani. Iharosberényben rengeteg új harcos érkezett Kanizsáról (ha már a környék másik nagyvárosából idén se jött senki sem…..) sőt még Horvátországból is.

Jó volt régi arcokat újra visszatérni és viszont látni a karámban. Nagyon bizakodó vagyok a jövővel kapcsolatban, mert ha sikerül tartani a fejlődésnek ezt a szintjét, akkor remek dolgok fognak történni a hazai buhurt-élettel. 


A Makói és a Berényi döntőt is Ferenczi Gabival vívtam (nameg a Bikalit is de az nem semi profight volt)  és kifejezetten érdekes élmény volt így, hogy csak két hét telt el a két verseny között.

Látszok, hogy mind a ketten átgondoltuk a stratégiát a másik ellen :)

A makói első meccs( aznap a 10 !! meccsünk):

 
A Iharosberényi második:


Gabival azért kihívás vívni, mert perpillanat ő az egyetlen aktív versenyző itthon aki a saját súlyának és testi erejének köszönhetően rám tudja erőltetni a saját tempóját és a saját távolságát amit kényelmesnek érez. Ezt elkerülni és semlegesíteni legalább akkora kihívás mint egy "ügyeskezű" vívót levívni és megverni a saját játékában.

Gratulálok papamaci rengeteget fejlődtél az utóbbi évben! 

Ha valakit érdekelnek a tornák mérkőzései Bruzsik Krisztián Youtube csatornáján MINDEN megtalálható:

https://www.youtube.com/channel/UCBn__3_0bAnIWxciI3gVyiA

Képek pedig a szövetség idővonalán vannak megosztva, köszönhetően Dalmádi Andrea fotósnak:

https://www.facebook.com/magyarbuhurtszovetseg/

Saját tervek:

Anno úgy döntöttem, hogy a súlyom már megvan a csoportos meccsekhez, ideje csak a „motorra” koncentrálni, így a 2017 BN előtt dobtam a kondit és kiegészítő edzésként csak boxolni jártam, illetve otthon csináltam sajáttestsúlyos gyakorlatokat. Ez eléggé bevált, az állóképességem sokat javult.

Idén ismét váltok, az első három hónapban újra az izomzatomra fogok koncentrálni és visszatérek a súlyzók világába. kb két hete neki is ugrottam a mókának.
Az első edzés után majd meg pusztultam….de te jó ég, nagyon-nagyon hiányzott ez már! Azért egy jó felhúzásnak is megvan a maga szépsége : ).

Főleg a 4 alapgyakorlattal foglalkozom ( lásd egy régebbi posztot) , próbálok minél gyorsabban fejlődni. 
 
A felkészülési szakasz második felébe újra inkább az állóképesség fejlesztés a cél, de most nem akarom teljesen elhagyni a nagysúlyos edzéseket sem. Inkább HIIT edzéseket és súlymellényes kocogást szeretnék belefűzni az alap edzéstervembe.

Buhurt terén főleg a levitelek fognak most dominálni, sok páncélos birkózás nameg rengeteg profighttal és 2v1 gyakorlattal szeretném elérni azt, hogy egy biztos pontja lehessek a bandának(ja és végre fel kéne újítani a páncélomat, hogy ne legyek ennyire szutyok xD), illetve a saját csapatomban szeretném elérni, hogy mindenki megtalálja a saját helyét a pályán és eltudjunk érni egy olyan összhangot amivel ütőképesek lehetünk. Mivel jövő nyárra tervbe van véve itthonra is legalább a 3v3 tornák bevezetése, így már nem elég csak nemzeti szinten gondolkodnunk.

A technikázós 1v1 kicsit háttérbe fog szorulni számomra, de most ennek van itt az ideje.

Viszont csapat szinten ebben is fel kell pörögnünk, hiszen már vannak külön olyan versenyzőink akik csak az 1v1 versenyszámokban szeretnének majd indulni. Eddig ilyen nem volt…mindig csak a csoportos mellől estünk be a küzdőtérre de idén ez másképp lesz.  Pont emiatt kihívás lesz úgy megtervezni a saját edzéseinket, hogy mindenki folyamatosan tudjon fejlődni és a csapat egyik fele se érezze magát háttérbe szorítva.

Országos szinten is beindul a buli.

Vasárnap megtartjuk az első országos buhurt edzést is, amit aztán hónapról hónapra meg is fogunk ismételni egészen Áprilisig májusban pedig újra BATTLE OF THE NATIONS!

Hajrá Magyarok!  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése