2019. január 11., péntek

Felszerelés: csoportos buhurt 1. rész - 14. század, Európa

Felszerelés: csoportos buhurt 1. rész - 14. század, Európa

Az alábbi cikkben egy kifejezetten csoportos bunyóra készült szettet szeretnék veletek megosztani.

FONTOS: Ez a cikk nem reklám, nem a készítőket szeretném reklámozni, de mivel ebben a szettben minden benne van aminek kell, így nekem is egyszerűbb bemutatni, hogy mi az amit alkalmasnak tartok a komolyabb összecsapásokhoz, illetve mindenki számára egy jó inspiráció lehet aki épp saját szettet akar összeállítani. 

A készítő: GutFran - buhurt and reenactment armour shop








Facebook: https://www.facebook.com/gfworkshop/

Lássuk magát a páncélt:




Ez a szett főleg 14. századi európai darabokból áll, de tartalmaz több, sportosított elemet is:
- Sport kesztyűk
- Nagy méretű vállvas
- Gyalogos harchoz alkalmasabbá tett great helm

A sisak:

Az eredeti darab amit felhasznált a készítő:




Mivel gyalogos harcra használjuk kapott pár lélegzőnyílást illetve ellett látva egy szintén lehivatkozható tarkóvédővel.

Ezt a fajta sisakot amiatt tartom nagyon jónak, mert nincs mozgó elemez ami tönkre tudna menni. Nincs vizor ami felnyílhat csata közben, nincs zsanér amit szétverhetnek rajta stb. Egy egyszerű de rendkívül erős, masszív konstrukció.




A kovács másik hasonló munkája:








Személy szerint ezt a verziót jobbnak találom. Több a légzőnyílás!

Én még mindenképp kiegészíteném egy pikkelygallérral, vagy láncgallérral ami alá lemezek vannak rejtve, hogy a nyakunk akkor is védve legyen, hogyha a sisakot éppen oldalra húzzák a fejünkről és szabaddá válik a nyakunk a sisak alsó pereme és a brigantin között.

Anyagvastagság: minimum 2mm ha hőkezelt. Lágy lemezből 2,5 - 3mm vastagon bélelve! 

A karvas:

A vállak elég nagyok ahhoz, hogy védelmet nyújtsanak a szemből is, illetve hátul a lapockánál, ahol véget ér a brigantin.

A felkar, a könyök és az alkar egyben van, nincsenek támadható rések szépen véd mindent. Egy fokkal komolyabb, rákozott teli karvassal is működhet az összeállítás ami még ennél is jobb védelmet nyújt.

A kesztyűk szépek, beleillenek az összeállításba,  mivel egyujjas,  így nem kell ujjcsonttöréstől tartanunk akkor sem ha szálfegyveresek ellen kell harcolnunk. Ahogy már fentebb írtam ez sport kiegészítő, erre nem lesz forrásunk.

Anyagvastagság: 1mm hőkezelt, vagy ha ez nem megoldható akkor 1,5mm lágy acél DE az nehéz lesz!

Testvédelem: 

A brigantin egyszerű, nagylemezes konstrukció. Szépen látszik, hogy a hátrész a nagyobb védelem miatt nem több kisebb lemezzel van összerakva, hanem van egy központi lemez felül és az van kiegészítve, míg lefelé széles, domború csíkokkal jön lefelé a páncél.

Anyag: Mint a karvas esetében. Fontos, hogy jó minőségű legyen az alap amire a lemezek kerülnek, mert nagyon bosszantó és nehezen javítható ha elszakad a brigantin vagy kiugranak szegecsek. 



Lábak:

Szép, komplex lábvas ami védi a combok hátsó részét is. Mivel a térd nem felkötözős, így sokkal stabilabb és jobban óvja az ízületet a sérüléstől.

A vádli nem csak oldalról és szemből van védve hanem teljesen körbe. Ez nagyon fontos a csoportos harcoknál, főleg ha valaki tank szerepet tölt be a pályán, mert gyakran kaphatja hátulról az áldást, és egy vádlira beszaladó ütés, vágás nagyon fájdalmas tud lenni, ha pedig az Achilles-ínt találja el akkor pedig maradandó sérülést is össze lehet szedni!



A lábfejet egy ízléses sabaton védi. Ezt főleg az 5v5nél nagyobb összecsapásokban tartom fontosnak ahol a nagy kavarodásban előfordulhat, hogy egy meg nem állított alabárdfej pont az ember lábfejet kapja telibe.

Mindenképp viseljünk mellé szuszpenzort és protektornadrágot ami védi a fenekünket és a farokcsontot.

Anyagvastagság: mint a karvas esetében.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése