2017. január 6., péntek

Szerepek a pályán



Egy csapatban sosem lesz 5 egyforma harcos. Mindenkinek vannak erősségei és gyengeségei, amik befolyásolják azt, hogy optimális esetben milyen szerepet fog betölteni meccs közben.

Leegyszerűsítve négyféle típust különböztethetünk meg: Futó, Tank, Támadó, Szálfegyveres

Mindenkinek eltérő a szerepe és egy kezdő harcos számára, fontos, hogy kitapasztalja melyik „út” az övé, miben tud hasznos része lenni a csapatnak.

Viszont fontos, hogy ne értsük félre a különböző szerepeket különben minden leszünk a csapatban csak hasznosak nem.  Ezen szeretnék segíteni ezzel a rövid leírással.

 Vegyük sorra a típusokat:




Futó:

 
Optimális esetben: 
Folyamatosan mozgásban van a pályán. Próbál az ellenfél hátába/oldalába kerülni és a legtöbbször fellökni a harcosokat, a meglepetésre épít. Ezen kívül zavarja, elvonja az ellenfelek figyelmét, hogy a támadók könnyebben földre tudják vinni őket.    

Tipikus téves hozzáállás:
Kisebb termetű vagyok/ könnyűsúlyú, nem igazán megy a birkózás így én biztos jó leszek futónak. Mivel úgy sem állok le senkivel se komolyabban, nincs is szükségem plusz súlyra/izomzatra és birkózó tudásra.

TÉNY, hogy a futónak nem az a dolga hogy nekiálljon és lebirkózza a nálánál 1,5 nagyobb ellenfelét DE ettől még szükség van egy stabil technikai tudásra is hiszen, ha nem jön össze a terv és nem tud kerülni, átfutni az ellenfelek között bezony birkózás lesz a vége. Ugyan úgy ha beszorítják, vagy elkapják nem ülhet csak úgy le, és az se megoldás, hogy rákapaszkodik az ellenfélre és megpróbál vele eldőlni.

Ebből kiindulva nem elég csak a futás részre edzeni, hanem fizikailag és technikailag is készülni kell arra esetre ha kiesik a futó szerepből.

Ugyan így, maga az, hogy kisebb testalkatú valaki még nem ok, hogy futó legyen. Mert sajnos nem lesz jó semmire sem. Ha nem tud elég lendületet összeszedni rövidtávon akkor nem lesz elég erő a becsapódáskor, nem fogja tudni kibillenteni az ellenfelet stb. Fontos, hogy jól tudjon sprintelni és bírja tüdővel a meneteket!

Előny a magasság is, hiszen így nehezebben fogja maga alá gyűrni valaki he elakad futás közben.

Jó példa magas futóra: Avenirov  az Ayna Bera csapatából

Jó példa alacsony futóra Igi is. Őt láthattátok akció közben is:

https://www.youtube.com/watch?v=BVqQ5RbCOLE

Edzés: Sprintek, szlalom páncélban, 1v1 nagyobb ellenfél ellen.  Sok birkózás, szintén ha van rá mód nagyobb ellenfél ellen, külön fókuszálva arra, hogyan tud elszakadni az ellenféltől és újra futni.

Tank:


Optimális esetben:
Képes magára húzna 2-3 ellenfelet is és azokat hosszabb ideig feltartani, ezzel helyet csinál a szálfegyveres csapattársának, vagy éppen a támadónak. Ugyan így ha jól helyezkedik rést is tud nyitnia futónak. Az elsődleges célja nem az, hogy levigyen versenyzőket, hanem hogy ebben segítse a többi csapattársát akik emberfölénybe kerülhetnek.

Tipikus téves hozzáállás:
Nagy mackós testalkat vagyok, nagy nehéz páncélban. Lassan mozgok a pályán, de legalább jól bírom az ütést. Jó leszek tanknak. Majd lefogok valakit és megvárom míg a többiek lerendezik a többit.

TÉNY, egy tanknak fontos a nagy súly és az erős fizikum, hiszen egyszerre több ellenfelet kell fognia. Az is igaz, hogy számára előny egy olyan páncél, amiben ugyan lehet nehezebb a mozgás, de mellé minden szögből biztonságosan véd, hiszen legtöbbször őket találják meg a szálfegyveresek. DE ettől még a túl vastag, ormótlan vas túlzás és ugyan így a nagy súly sem ér semmit, ha főleg hájról és nem izomról beszélünk.

A mozgékonyság is szempont, hiszen tanknak lenni nem azt jelenti, hogy beállunk a sarokba és hagyjuk, hogy üssenek, mert ha nem bírnak velünk az ellenfelek könnyebb célpont után fognak nézni. Aktívan kell őket feltartani pl: Egyszerre két ellenfelet lefogni, felnyomni a karámra, saját testel nyomni valakit, míg a fegyverünkkel mást támadni stb. Meg persze ha gyorsan megoldható lerakni a padlóra ;)

Ugyan így fontos a mozgékonyság mikor a szálfegyverest védjük vagy dolgozunk vele össze. A kiszemelt célpontot el kell kapni, majd fogni kell, amíg a szálfegyveres „kiüti”. Ha egy támadó, vagy egy futó kiszemelte magának a szálfegyveres társunkat tudni kell időben reagálni és elállni az útjukat.

Edzés: Erőemelő, izomerő fejlesztő edzések + kardió, hogy bírja a nehezebb súlyt amit a vért és a több ellenfél jelent. Rengeteg tologatós páros gyakorlat, sok birkózás és sok 2v1. 
      

Szálfegyveres

 

Optimális esetben: Tipikusan a „második sorban” küzdő harcos. Nem technikából vagy erőből akarja levinni az ellenfelét a földre, hanem olyan ütéseket mér rá, hogy magától adja fel a harcot vagy éppen annyira megszédüljön, megzavarodjon, hogy egy támadó vagy tank könnyen letudja vinni a földre. Kerüli a közelharcot, az ideális helyzetet keresi, amikor be tud avatkozni.

Tipikus téves hozzáállás: Szinte teljesen megegyezik a Futónál leírtakkal. Annyival lehet még kiegészíteni, hogy gyakran azok a harcosok kísérleteznek ezzel a szereppel, akik kerülni akarják a nagy verést és a közelharcot. Harcolni is akarnak, de közben legbelül tartanak is attól, hogy a fejsze rossz végére kerüljenek.

TÉNY: A hosszabb fegyverrel a sima pajzs+egykezes fegyverrel felszerelt ellenfelek hatótávolságán kívül lehet maradni és onnan támadni DE erre csak akkor van esélyünk, ha valami gátolja az ellenfelet a közelkerülésben. Ha elveszítjük a távolság nyújtotta  előnyt a szálfegyver hátrányt jelent birkózásközben, mert fél kézre fogva súlyos és nehezen kezelhető.

Ahogy a futó sem úszhatja meg a közelharcot úgy a szálfegyveres sem fogja.

Ha az ember „bajba kerül”, beszorítják a sarokba, vagy felnyomják a karámra, egy pajzzsal még elég jól tudja magát védeni. Szálfegyveresként ezt a bónusz is elveszíti, így beszorulva pont ő lesz kitéve a nagy verésnek.

Az meg már csak hab a tortán, hogy szinte biztos végig rá fognak vadászni meccs közben.. hiszen senki sem szereti, ha a hátába kerülhet egy szálfegyveres.

Edzés:  Sok cölöpözés, hogy egy nehéz 2-3 kilós fegyverrel is dinamikusan tudjon dolgozni illetve külön koncentrálni kell a pontosságra.

Persze sose az a cél, hogy lesérüljön az ellenfél…de ettől még nyugodtan elismerhetjük, hogy egy szálfegyveres célja (VERSENYEN ÉS NEM EDZÉSEN!!) megtalálni azokat a réseket, ahol sérülést ugyan nem, de fájdalmat tud okozni. Tipikus célpontok: Comb, fenék, hátulról a lapocka környéke, úgy ütni a sisakot, hogy ne a nyakat vagy a koponyalapot találja el. Az sem szerencsés, ha a saját csapattársunk kezét, fejét, testét ütjük meg véletlenül miközben nekünk segít.

Birkózás: főleg a szabadulások és az, hogy hogyan tudja a közelférkőzött ellenfelet is eltartani magától a fegyver nyelével, hogy ne akaszkodjanak rá.

A gyors reagálás és helyváltoztatás miatt szintén fontosak a sprintek és a szlalom.     

Jó példa: Igor Parfentev

https://www.youtube.com/watch?v=C4m9jCgXrR0

Támadó:


Optimális esetben:
Ők azok, akik rárontanak az ellenfél csapatára és minél gyorsabban megpróbálnak minél több embert levinni, hogy a csapat megszerezze az emberfölényt. A futóval ellentétben ezt nem egy kerülő után futásból/lendületből teszik, hanem kihasználva a fizikai fölényüket(ha van) vagy tisztán technikából.
Általában ők azok, akik időben elkapják a futót, vagy épp lerohanják a szálfegyverest.

Tipikus téves hozzáállás:
Jó a fizikumom. Erős vagyok. Nagy. Berohanok és ütök, akit csak érek.

TÉNY egy támadónak tényleg erősnek és magabiztosnak kell lennie DE ez a szerep nem csak abból áll, hogy megy és üt, vagy ami még rosszabb mindenféle terv vagy előkészítés nélkül beleakaszkodik az első szembejövőbe, mert vagy nem fog semmit sem elérni, vagy jó esetben közösen a kinézett ellenféllel szépen eldől.

A lényeg a gyorsaság és az emberfölény megszerzése. Nem a legnagyobb ellenfélre kell rárohanni, arra ott van a Tank. Azokat kell elkapni akiket gyorsan letud vinni az ember a földre, vagy akiket pár jól célzott ütéssel annyira megtud szédíteni, hogy könnyen letudja rántani. Rá kell érezni a jó ellenfél- választásra.

Sajnos tipikus hiba, hogy egy jól eltervezett gáncs, vagy lerántás helyett csak összeakaszkodás és tologatás lesz az akció vége. Fontos, hogy a Támadó végig észnél legyen, alaposan ismerje és begyakorolja a kedvenc technikáit és tudatosan erőltesse azokat harc közben.

Nagyon jónak kell lennie az 1v1 helyzetek kezelésében. Nem ragadhat le, nem eshet ki sokáig a játékból, mert akkor nincs hasznára a csapatnak.

Edzés: Rengeteg profight(!) , zsákolás,  + ugyan az mint a Tanknak. 

https://www.youtube.com/watch?v=037jbS5KkQE
Jó példa támadónak: Gyakorlatilag a BERN 5v5 harcosai. Mennek és lebontják az ellenfél csapatát.

Természetesen ezeket a szerepek nem átjárhatatlanok. Van, aki egyszerre több szerepben is megtudja állnia helyét, menetközben az adott szituáció szerint vált szerepet stb. De egy kezdő számára jó iránymutatás tud lenni és segítség abban, hogy átgondolja, melyik illene leginkább rá, mik azok amik érdeklik és ezután az edzések alkalmával kikísérletezheti azt, hogy mi az ami a legjobban megy neki.

Ezt viszont tudatosan kell csinálni. A legtöbb versenyző számára itthon, csak a közös edzéseken van esély arra, hogy csapatos meccseken vegyenek részt, ezekből az edzésekből viszont kevés van.

Ezeket az alkalmakat úgy is ellehet tölteni, hogy csak sodródunk az árral, de úgy is, hogy ésszel vetjük be magunkat a harcban és folyamatosan figyelünk arra, hogy mikor mivel voltunk sikeresek, mi az, amit előre elterveztünk és be is jött stb.

Az is sokat segít, ha legalább 2-3 ember összetud jönni alkalmanként és előre megtudja beszélni, hogy a következő alkalommal amikor együtt tudnak harcolni milyen taktikát kövessenek és kinek mi legyen a szerepe. Alakuljanak már ki előre a párok, legyen meg hogy kit kell segíteni, védeni, kire kell figyelni a pályán.

Jó edzést Harcosok!  


   


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése