2014. december 23., kedd

Edzés a cölöppel 3. rész Gyakorlatok profight-ra és csoportos küzdelmekre



Edzés a cölöppel 3. rész Gyakorlatok profight-ra és csoportos küzdelmekre


Hosszú szünet után itt a cikksorozat harmadik része. Az útközben felmerült igények miatt ez nem az ütéskombinációkról fog szólni. A cikk az ütőerő-állóképesség-szituációs gyakorlatok hármassal fog foglalkozni.  


Profight és csoportos küzdelmek:

Két különböző versenyformáról van szó, de mégis az alapjuk illetve a használható technikák megegyeznek. Mind a kettő esetén nagyon fontos az ütőerő, a dinamika, a pajzzsal való ütés és leginkább az állóképesség. Ezeknek a fejlesztésére is külön edzéstervet állíthatunk össze a cölöp segítségével.  Ahhoz hogy egy programot összetudjunk rakni három lépésre van szükségünk.

  • 1. lépés:


Mielőtt bármi komolyabba belekezdenénk fontos, hogy ráérezzünk a helyes mozdulatokra, legyen szó vágásokról, ütésekről vagy rúgásokról. Ahhoz hogy egy ütéskombinációban legyen erő, a támadások jól illeszkedjenek egymáshoz és ne legyen benne felesleges mozdulat tudnunk kell, hogy mit honnan indítsunk el, mi legyen a kezdő pozíciónk és, hogy hogyan igazítsuk az egész testünket hozzá a karunk mozgásához. Ha már ez megvan, addig kell gyakorolni amíg a jó mozdulatok be is épülnek és harcközben is előtudjuk hívni őket.

Ne akarjunk egyből túl sokat. Kezdjük nagyon az alapoknál. Ha kell egy-egy vágásnál vagy ütésnél is álljunk meg, lassítsuk le őket és figyeljünk a testünkre. Mikor volt a legnagyobb az erő, mikor volt a legkényelmesebb, honnan indítottunk, hogy fordult a csípőnk és a vállunk, stb.

Ha ez már megy pár támadással akkor elkezdhetjük összeilleszteni őket. Itt sem kell elkapkodnia dolgokat. Kezdjünk egy egyszerű kettes-kombinációval. Egy vágás, egy ütés.

A tempónk javítására jó pár technika létezik( tabata, fix időre minél többet vágni, fix ütés számot minél kevesebb idő alatt bevinni stb) de az ütéserő növelésére is. Az izmokat edzhetjük súlyokkal, javíthatunk a mozdulat apró részletein DE a cölöpön is gyakorolni kell azt, hogy minél nagyobb erőt vigyünk bele a támadásba. Először üssünk egyeket, majd kettőket végül mehet az ismétlés kifulladásig, a lényeg az, hogy mindenbe rakjunk akkora erőt amekkorát tudunk.


  • 2. lépés:

Ha már megvannak az apró részek, elkezdhetjük összerakni őket. Jöhetnek a kisebb gyakorlatok.

Összeállíthatunk kombinációkat vagy gyakorolhatunk különböző szituációkra is.


  • 3.  lépés:

A kisebb gyakorlatokból nagyobb, összetettebb feladatokat hozunk létre. Ez egyrészt segít, hogy tudjunk vívásközben is váltani az éppen alkalmazott technikáról egy másikra ha a helyzet azt kívánja,  másrészt színesebbé tudja tenni a monoton edzést, harmadrészt egy megfelelő hosszúságú feladat remek állóképesség fejlesztő.  

Példa:

-          Az alap talán a legegyszerűbb és mégis a leghasznosabb vágás kombináció. Jobb haránt vágás + balegyenes pajzzsal.
-          Két szintén elég alap szituációs „játék”: Lerohanás ütésekkel illetve egy „berobbanás”.
-          Ezeket összerakva egy összetett gyakorlat. 





Ezen kívül szeretnék boldog karácsonyt kívánni minden olvasónak! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése