2014. augusztus 29., péntek

Edzés a cölöppel 2. rész: Az állóképességEdzés a cölöppel 
2. rész: Az állóképesség

Aki már egyszer is részt vett egy igazi triatlon mérkőzésen az tudja, hogy az első és legfontosabb dolog, amit el kell érni ahhoz, hogy az embernek bármennyi esélye is legyen megnyerni egy meccset, az a megfelelő állóképesség és erőnlét.

Lehet valaki akármilyen erős, üthet akármilyen nagyot és lehet akármilyen kifinomult technikája, ha nem bírja a három kört végigküzdeni, akkor veszíteni fog.


Módszer és Fokozat

Többféle módszerrel és gyakorlattal eshetünk neki a cölöpnek.

-          Tabata Timer: A Tabata edzésmódszer lényege nagyon egyszerű: 8 rövid, de intenzív sorozatot kell elvégezni fix idő alatt. 20mp munka 10mp pihenő. A legjobb az egészben, hogy szinte bármire ráhúzható ez az edzésforma, így a cölöpözésre is. 
 
Az időt mérheti egy segítő, de ma már bármelyik okostelefonra is letölthető a megfelelő Tabata applikáció.

-          „Mérkőzés”: Három egyforma időtartamot kell végig ütni a cölöpön, egy perces pihenőkkel. Mintha egy igazi mérkőzés lenne. Az időtartamot a saját szintünkhöz megfelelően szabjuk meg, de úgy hogy mind a háromszor végig tudjuk csinálni.

-          Lépcsőzetes edzés: Ez is három részből áll, de az időtartam folyamatosan nő. Példa: 30mp-60mp-90mp    


Ha cölöppel akarunk edzeni, a módszeren kívül a fokozatot is meg kell határoznunk. Két dolog van a mivel „játszani” tudunk. Az idő és a felszerelés.
-         Az időtartam:

A tabata timer adott, de a másik két edzésmódszernél a cölöpözéssel eltöltött időt mi magunk szabjuk meg. Ahelyett, hogy egyből nekimennék a gumiknak és kifulladásig csépelnénk őket, tűzzünk ki célokat.

A végső cél persze, az hogy végig tudjuk küzdeni a hárommenetes triatlont (vagy akár a 3x3 perces profightot) de először valami elérhető eredmény kell, ami után tovább lehet lépni és fejlődni.

Ha az ember kezdő, a háromszor 30mp cölöpözés egy jó cél. Ezután jöhet a háromszor 1 perc, majd a 1,5 perc, 2 perc és így tovább. Az állomások között a lépcsőzetes edzés segíthet a fejlődésben.

Példa:
3x60mpről akarunk feljebb lépni a 3x90mp-re. Ekkor beépítjük az edzésbe a 30mp-60mp-90mp lépcsőt.

-          A felszerelés:

Páncélban vívni teljesen más, mint nélküle. A sisakban megragad a levegő, a karvas megterheli a vállat, a kesztyűben nem mozog olyan jól a csukló, a lábvas visszatart. Ezek mind olyan problémák, amik rontanak a teljesítményünkön, és amikhez hozzá kell szoknunk.
A cölöp ebben is segít.

Mikor felszerelésben edzünk, nem kell azon csodálkozni, hogy nem tudjuk hozni a páncél nélkül nyújtott teljesítményünket. Sőt ezt belekalkulálva kell összeállítani az edzést.

Példa:
Páncél nélkül elértük a 3x1,5 percet, páncélban 3x1 perc a reális szint.  

Mivel egy teljes páncélt problémás állandóan a vívóterem és a saját kertünk között szállítani emiatt van, amikor meg kell elégednünk részmegoldásokkal is. Amiket mindenképp érdemes felvenni edzéshez:

- Sisak
- Kesztyű
- Gambezon
Edzés:  
Mint mindent ezt is kezdjük bemelegítéssel. A szokásos átmozgatáson kívül fegyverrel is melegítsünk be.
-          Alapvágások lépésekkel(felső vágások, középső vágások, alsó vágások) 5 kör-> félerővel!
-          Egyszerű kombinációk 5-10 darab -> félerővel!

Ha meg van a bemelegítés jöhetnek a gyakorlatok. A tabata jó kezdés, utána jöhetnek a „mérkőzések” és „lépcsők”.
A sima karddal való vágásokon kívül más támadásokat is belevihetünk az edzésünkbe. Ha profightra vagy csoportosra akarunk felkészülni üssünk pajzs éllel is, illetve ha bírja a cölöpünk a rúgások is nagyon jól illeszkednek ezekhez a módszerekhez, hiszen még több izmunkat dolgoztatjuk meg, ezáltal is növelve a terhelést.

Mire figyeljünk:

A lábmunkára ügyeljünk, amennyire csak lehet, próbáljunk nem összegabalyodni. Ha egy-egy kombinációnál már elfogy a helyünk, akkor is csípőből forduljunk a vágásnak megfelelően.

Ameddig nem tudjuk végig tartani a távolságot, a folyamatos támadások helyett kezdjünk hármas kombinációkat ütni egymás után.

Nagyon fontos, hogy figyeljünk az ízületekre, és hogy ne erőltessük túl magunkat. Lehet, hogy bírnánk még tüdővel, de ha a csukló és a könyök elfárad és fájni kezd, nem szabad tovább folytatni az edzést.

Miután végeztünk az aznapra kitűzött feladatokkal mindenképpen lazítsuk le az izmokat és nyújtsuk le őket. Pótoljuk a kiizzadt folyadékot, majd jegyzeteljük le, hogy mit bírtunk.
Jó szórakozást!


A cikk harmadik részében az ütéskombinációkról lesz szó.

1 megjegyzés: