2015. március 15., vasárnap

Pajzs tesztPajzs tesztHó elején befutott az első pajzs amit tesztelésre kaptunk. A cél az, hogy könnyű de strapabíró, versenyzésre tökéletes eszközeink legyenek.

A kinti versenyzőknél már régóta bevált szokás, hogy egész vékony falemezeket használnak a pajzsaikhoz, de eddig még nem próbálkoztunk vele mivel a vastagabb lemezek sokkal strapabíróbbak.

Az új modellnek nem csak a széle, hanem az egész felülete vastag bőrrel van bevonva.
  
„A pajzsot a Banderium Hungarorum készítette a Magyar Buhur Szövetség részére. A cél az új készítési technikák, méretek leteszteltetése volt strapabírás szempontjából. A pajzs magja 8 mm vastag préseléssel hajlított I. osztályú bükk rétegelt lemez. A pajzsot marhabőrrel vontuk be és bivalybőr szíjazást kapott. A lap formája és a szíjazás 1350-es mintát követ, míg a minta a Képes Krónika ábrázolásain tűnik fel. Az így elkészült-, az eddigiekhez képest rendkívül könnyű- pajzs tesztjét a szövetség végzi el. 8 mm-es anyagvastagsággal hajlított pajzsot még nem csináltunk, így kíváncsian várjuk a eredményeket. A Források: Képes Krónika ábrázolása http://nrw.kecskemetitv.hu/imgs_news/original/7178.jpg

Józsa Tibor a Bandérium vezetője

Vélemény az első edzés után:A pajzs nagyon jól szerepelt. Pille könnyű, sokkal mozgékonyabb mint a régi 12 mm pajzsaink, de még sem volt túl törékeny. A bőr könnyen felfogta az erősebb találatokat és szépen egyben tartja a lemezt.

A felülete is szép maradt, a nagyobb vágások is csak lehorzsolták a bőrt és nem szakadt fel mint a vászon.

Felkészülési időre érdemes felváltva használnia nehéz pajzsokkal, hogy az ember jobban bírja a terhelést illetve, hogy ne használódjon el idő előtt.

A Bandérium Hungarorum munkáiról:


A csapat mindig is saját magának gyártotta a pajzsokat és négy éve már megrendelésre is készítenek mások számára.

Szemben az elterjedt áztatós, hordóra felfeszítős módszerrel a bandérium préssel hajlítja a lemezeket ezért azok sokkal tovább megtartják formájukat. Folyamatosan fejlesztenek a visszajelzések alapján. A formákat különböző leletek és források alapján tervezik meg, illetve a bőrözés folyamata is amennyire lehet autentikus. Ha a megrendelő azt szeretné a palánkolástól kezdve a tojás temperával készült festésig mindent megkaphat a csapattól.

Kapcsolat:

Facebook: Bandérium

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése