2013. február 1., péntek

1. Buhurt és Bajvívó TornaI. Buhurt és Bajvívó torna

A cél:

A rendezvény célja az, hogy helyszínt biztosítson a hazai hagyományőrzők „keményebb” vonalának egy barátságos mérkőzésre mely kivételesen nem csak egy kor szerelmeseire van lekorlátozva, hanem mindenki számára lehetőséget nyújt a küzdelemre, mindezt olyan színvonalon, hogy évről évre megrendezésre kerülhessen a verseny.

Ám a torna nem csak a hagyományőrzőknek szól, hanem mindazoknak is, akiket érdekel a küzdelem, azoknak, akik valami különleges szórakozásra, élményre vágynak.
 
Versenyszámok:

Pontozós 1v1 összecsapások:

- Hosszúkard
- Buckler és egykezes kard
- Nagy pajzs és egykezes kard

Buhurt 1v1 összecsapások:

- Hosszúkard
- Buckler és egykezes kard
- Nagy pajzs és egykezes kard

Csoportos összecsapás:

- 5v5
A torna időpontja:

2013. Március 16. (11.00-18.00 óra)

Várható program:

11.00-11.30
A csapatok és a versenyzők érkezése, sorsolás

 11.30-12.00
A verseny ünnepélyes megkezdése

12.00-14.00
Párbajok

14.00-15.00
Pihenő és ebédszünet

15.00-18.00
Csoportos versenyszámok, eredményhirdetés
A torna helyszíne:

Budapest, III. kerület, Zsófia utca 1. Amfiteátrum 

Nevezés a tornára:

A nevezési határidő március 10.
A csoportos küzdelemre csapat szinten kell nevezni, a párbajokra külön-külön.

A tornára csak 18 életévüket betöltő férfiak jelentkezhetnek, akik tisztában vannak a torna veszélyeivel és saját felelősséget vállalnak az esetleges sérülésekért. 

Elérhetőség: buhurttorna@gmail.com

Facebook.com

Nevezési díj:
A torna nevezési díja egységesen 1000 Ft. Ezt minden versenyzőnek csak egyszer kell kifizetni függetlenül attól, hogy hány számban indul.


Szabályok:

Pontozós párbajok:

Öt találatig megy a küzdelem. Találati felületnek az egész test számít, kivéve a kéz- és a lábfej, lábszár, ágyék, nyak, gerinc illetve az ízületek. Nyitott sisakot viselő versenyzőnél az arc sem támadható. A sisaknak csak a fémlemezekkel védet része támadható (lánc fátyol nem!).  Fegyverekkel szúrni szigorúan tilos!

Hosszúkardos versenyszám alatt feder nem használható.

Pajzzsal ütni, eltolni lehet, bár pontot nem érnek.
A „kard és pajzs” versenyszámnál 80 cm a max átmérő a körpajzsoknál, illetve nem használható „kite”nál hosszabb pajzstípus. 

Rúgni szabad, de a lágyék és a térdízület ilyenkor is tiltott.

Közös találat:

A közös találatoknál az a találat ér pontot, ami magasabb testtájékot ér. Két megegyező találatnál nincs pont, a párbaj tovább folytatódik. Fontossági sorrend:

- Fej
- Torzó
- Karok
- Lábak

Buhurt párbajok:

A selejtező összecsapások másfél percig tartanak, míg a döntő 3 percig. A versenyzőknek ennyi idő alatt kell minél több pontot összegyűjteniük. A találati felület megegyezik a pontozós összecsapásnál leírttal. A pontozási rendszer szabályai:

A harcosok a különböző, sikeres támadásokkal 1-10 pontot szerezhetnek.
-        Erős, tiszta találat (direkt a testre mért találat, nem pedig a kardról vagy a pajzsról lecsúszott, vagy a blokkon át tört vágás): 1 pont          
-          Erős, tiszta találat (direkt a testre mért találat, nem pedig a kardról vagy a pajzsról lecsúszott, vagy a blokkon át tört vágás), ami hátra löki, kibillenti az ellenfelet: 2 pont 
       
-          3 darab erős, tiszta találat kombinációja: 5 pont
         
-          Földre vitel közben szintén a földre kerülni, de onnan 3 másodpercen belül talpra állni és találatot bevinni: 5 pont
         
-          Tiszta földre vitel (támadó nem kerül a földre) : 10 pont
-          Ellenfél elveszíti a fegyverét: 1 pont
-          Ellenfél páncélja megsérül, szétesik : 5 pont

     Egyéb szabályok:

-          Pajzzsal támadni, ütni, rúgni, fejelni, könyökölni és térdelni ér, sőt ezek pontot is érnek.
-          Kibillentett ellenfelet addig ütni, míg földre nem kerül: szabad
-          Szabad kézzel támadni: szabad
-          Birkózni, gáncsolni: szabad
-          Fájdalmas fogásokat, töréseket alkalmazni: TILOS
-          10 másodpercnél tovább tartó összeakaszkodás esetén a pontozó bírók meg állítják a kört. A versenyzők két lépést hátrálnak, majd folytatják a harcot.

 
Csoportos küzdelem:

A küzdelem három menetből áll és egy menet akkor ér véget ha az egyik csapat összes tagja  kiesett a játékból. A harc nem pontra megy, hanem földre vitelig. Aki földre kerül nem segítheti tovább a csapattársait, illetve direkt nem zavarhatja ellenfeleit.

Ütni, rúgni, birkózni szabad egészen addig, amíg a játékos fegyvert tart a kezében. Fegyvertelen játékos nem támadhat tovább és ha nincs nála második fegyver, vagy nem képes időben szerezni, kiesett a játékból. Plusz fegyver mindenkinél lehet, de maximum egy, illetve a csapat segítői (a küzdelem helyszínének széléről) is adhatnak be fegyvert, ha a játékos eljut odáig. Egy csapat segítőinél maximum három bejutatható fegyver lehet.

Deréktól lefelé támadni tilos!

Fegyvertelen játékos ugyan úgy földre vihető,védekezhet, ellenállhat, de nem támadhat vissza egészen addig, míg fegyvert nem szerez.

Ha valaki úgy visz földre egy ellenfelet, hogy közben ő maga is a földre kerül (legalább három helyen érinti a talajt) akkor szintén kiesett.

Akinek küzdelem közben szétjön a vértje, olyan helyen ahol nem védi semmi más (elveszíti a sisakját, a kesztyűjét), akkor fel kell adnia a küzdelmet.

A küzdelem feladható. A feladást lehet hangos szóval is jelezni, illetve földre üléssel is. A küzdelmet feladó versenyző nem támadható tovább!

Akinek a bírók jeleznek, annak azonnal fel kell hagynia a küzdelmet.

Szúrni nem lehet, minden fegyver hegyét le kell kerekíteni.
Csoportos küzdelemben nem használható:

- szálfegyverek (alabárdok, két kézzel forgatott fejszék stb)
- fejszék
- buzogányok

Páncélok és egyéb védő felszerelések:

A versenyen való részvétel fontos kritériuma a korhűség. A felszerelésnek igényesnek kell lennie, nem elég ha csak védelmet nyújt hiába az-az elsődleges feladata.

A verseny nem korfüggő, így akármelyik korszak páncélja megfelel, ha annak részei legalább egy évszázadbeliek. A csapatoknál nem elvárás az egységes kor, de ajánlott.
A vértnek védenie kell a test egész területét. A fejet fém sisaknak kell védenie ( minimum 1,5 mm, ajánlott 2mm). Vért alatt gambezon viselése kötelező. Pontozós versenyen a felsőtest védelmére a vastag gambezon is elég, ám csoportos küzdelemben a torzót és a végtagokat is burkolni kell valami fém- vagy bőrvérttel.

A lábak védelme:

1v1 küzdelemnél kötelező a lábvért, csoportos összecsapásnál csak a felsőtestet kell kötelezően védeni. Ezt a könnyítést azon csapatok számára hoztuk létre, akik szívesen vennének részt a versenyen de nincs mind az 5 főnek megfelelő védőfelszerelése. Így egy csapat részt tud venni mindegyik versenyszámban, ha minimum 2 darab lábra való vértezettel, rendelkezik.

Modern protektorok viselése szabad, ha nem látszanak ( szuszpenzor, fogvédő kifejezetten ajánlott).

A felszerelést verseny előtt a szervezők átnézik. A párbajokhoz kis számban, de tudunk eszközt biztosítani, ha szükséges.

A versenyen mindenki saját felelősségére vesz részt!      


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése