2013. január 24., csütörtök

Milyen a jó sisak?


Milyen a jó sisak?

Aki már próbálkozott buhurttal, nagyon jól tudja, hogy mennyire más igénybevételnek kell megfelelnie a felszerelésnek, mint egy átlag, pontozós vívásnál. Ez a sisakokra kifejezetten igaz, nem véletlen hogy több ponton is kitér rá a HMB szabályzata.

Sima edzetlen sisakoknál az anyagvastagság nem lehet kevesebb, mint 2mm és az alatta lévő bélés minimum 1cm vastag kell, hogy legyen.

De vajon tényleg megfelelő a 2mm?

A hazai szinthez biztosan. Sok versenyző nem rendelkezik még a HMB szabályrendszer teljes kihasználásához megfelelő felszereléssel, így a sisakoknak „csak” az egykezes kardokkal leadott ütéseket kell kibírniuk.

Az alábbi két képen egy-egy sisak látható különböző anyagvastagsággal.

 1,5 milliméteres Bascinet, szépen látszanak a horpadások :


Jól látszik, hogy a komolyabb terhelést már nem bírná ki a sisak. Szálfegyverek, buzogányok és fejszék ellen már nem alkalmas.

2, milliméteres Bascinet 1,5 milliméteres betétekkel. A két lemez már sokkal strapabíróbb.



Viszont a nemzetközi versenyekre is megfelel a 2mm sisak?

Ez már sokkal inkább vitatható. Ugyan a szabályzat szerint nem lehet baj, ám mégis érdemes elgondolkodni a vastagabb vagy edzett sisakban. A különböző szálfegyverek még így letompítva is borzasztó dolgokra képesek.

Ez a sisak egy osztrák versenyzőé. Cserélni kellett, mert beszakadt egy alabárd csapása alatt. Sima 2mm darab.



Mire kell még figyelni a sisaknál?

Mi van, ha a kiszemelt darab nem védi teljesen a fejet? Ez a probléma legtöbbször a különböző keleti sisaktípusoknál kerül előtérbe amik fültőtől lefelé csak láncszövettel védték viselőjüket. Ezeket a sisakokat meg kell toldani a láncszövet alatt, hogy alkalmasak legyenek a HMB-re. Ez a videó szabályzatban is bemutatásra kerül.

A szemrés, ha túl szűk, ugyan jól véd az esetleges balesetektől, de ezért cserébe jóval kevesebbet is látunk vele, ami egy csoportos harc alatt nem olyan nagy probléma de párbaj folyamán hátrányos lehet. Ellenben a túl nagy szemrés hiába kellemesebb, de nagyobb az esély a sérülésre.

A bélés akkor a legjobb, ha a nyakat is védi és egy szélesebb gallérban végződik. Ám ne felejtsük el, hogy a szabályzat szerint a nyakat muszáj valami módon fémmel védeni. A bevor vagy a lánccsuklya/gallér kötelező.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése