2012. december 21., péntek

Mi is az a buhurt? Mi is az a HMB?


Mi is az a buhurt? Mi is az a HMB?

Aki hagyományőrzéssel foglalkozik, szinte biztosan részt vett már kisebb, nagyobb „csatákban”. A két fél feláll egymással szemben, majd valamilyen szabályok szerint megpróbálják legyőzni az ellenséges csapatot. MO-n a legelterjedtebb szokás az, hogy „pontra” vívunk egymással, a legkisebb találatra is el kell feküdni. Ez is lehet nagyon élvezetes, pörgős és látványos, de őszintén, ki az, akit még nem bosszantott fel az, hogy hiába húzza az ember vállát a páncél, az első kis koccanásra „meg kell halni” ?

A buhurtban pont ez a szép. A harc nem találatra megy, nem pontot kell elérni és megérinteni a másikat, hanem le kell győzni. A küzdelem feladásig vagy földre vitelig tart, a versenyzőket nem a kontroll, hanem a felszerelésük védi meg a sérülésektől. 

A HMB( historical medieval battle)

Ahogyan terjedt ez a fajta stílus, megjelent egy nemzetközileg elfogadott rendszer, aminek az alapja egészen a 90 évekig nyúlik vissza, amikor az első bajnokságokat tartották Oroszországban. A HMB egy szabály rendszer, ami nemzetközivé vált az idők folyamán és amit nyugodtan nevezhetünk a buhurt legkiforrottabb fajtájának.

Nagy hangsúlyt fektet a tökéletes védelmet biztosító felszerelésekre, amiatt hogy a versenyzőknek ne kelljen visszafogniuk magukat egymással szemben, így téve reálissá a harcokat. A pontos szabályzat hamarosan feltöltésre kerül, magyarul!

A HMB oly sok országban hódított teret, hogy 2009-ben megszervezésre került az első Battle of Nations, az első nemzetközi verseny. Reményeim szerint pár év és egy magyar csapat is beszállhat a küzdelembe.

A BN hivatalos honlapja:

http://battleofthenations.ua/

A 2012 verseny promo videója:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése