2019. március 18., hétfő

Pajzs teszt II. - Ütőpajzs csoportos harcokhoz

Szinte kereken 4 éve írtam utoljára pajzstesztről, akkor egy telibe bőrözött, 1v1-re való darabot mutattam be, most pedig egy masszív, csoportos küzdelmekre készült ütőpajzsot és annak készítőjét szeretném bemutatni.

Visszatérő probléma, hogy bármilyen jó minőségű is egy fa pajzs, előbb utóbb, mindegyiknek beszakad a lapja. Ha a szálfegyver pont rosszul kapja el, és a fej sarka/szakálla találja el, szinte biztos hogy bereped a lemez, vagy átüti azt.

Szintén probléma szokott lenni az is, hogy a sok ütéstől egy idő után betörik a pajzs orra(ez fent áll profight-nál is).

Ezt a darabot Tóth Sándor készítette, és direkt úgy rakta össze, hogy kitudja tolni a pajzs élettartamát. Lássuk milyen trükköket használt ennek megvalósításához:

A pajzs első ránézésre egy klasszikus, csepp alakú ütőpajzs, DE a pajzs lapján, a vászon alatt egy erős fémlemez került még fel a fára, ami plusz védelmet jelent az anyag számára.(A kép csalóka, a pajzs íves, én meg nem tudok fotózni és emiatt tűnik úgy mintha kicsit felül lenne a lemez, de tökéletesne középen van)

Az orr rész, a bőrözés alatt szintén fémszegélyt kapott, hogy az ütéseket is tovább bírja.

Ami még extra, hogy a szíjazás hátrébb került mint szokott, a könyök így a pajzs sarkához kerül,  így az ütőtáv lényegesen megnőtt, a plusz fémrátét plusz súlya miatt sokkal jobb lett a húzása is. Brutális erejű ütéseket lehet vele bevinni, mindezt úgy, hogy nem lett túl nehéz.

A bőr szegély nem felszegelve van rá, hanem a pajzs lapja lett körbefúrva és madzaggal illetve igény szerint dróttal is rögzítve. A lemez és a falap erős vászon borítást kapott ami könnyen festhető(ez nekem még hátra van).

A markolat kétrétegű, középen kötéllel, így nem fog megnyúlni az ütésektől. A csat az alkarnál jó minőségű, a bőr vastag és erős, így sokáig foglya bírni szakadás nélkül. Illetve elég hosszú ahhoz, hogy teljes bal karvassal is használhassuk a pajzsot(ami csoportosnál erőst ajánlott!)

Tóth Sándor a Borosjenői Kádár István Hagyományörző Íjász Egyesület tagja, egy villámlábú Buhurtos és egy ezerkezű mesterember, jó szívvel ajánlom mindenkinek!
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése