2016. október 3., hétfő

Inkey Gáspár Történelmi Vívóverseny




Október 1.-én megrendezésre került az első Inkey Gáspár Történelmi Vívóverseny Iharosberényben.

Pár sorban szeretném összefoglalni a versenyt a saját szemszögemből.
 
Maga a verseny elég régóta tervben volt már, idén végre zöld utat kapott a torna és a helyi csapat el kezdhette a szervezést. Hála Istennek rám ebből, csak némi papír és online munka hárult, viszont ez sem könnyítette meg magát a felkészülést a viadalra.

A nyár mindig problémás ilyen szempontból, de az idei kifejezetten rossz időszak volt, mivel egy ideiglenes kiállítás miatt lassan 2,5-3 hónapja nem tudunk edzéseket tartani így csak a rendezvényeken tudtam újra és újra felrázni magamat.
 

Ennek ellenére bíztam a srácaimban és magamban is, hogy, jó eredményeket fogunk elérni. Sikerült :)


Iharosberény nagyon szép község, és minden évben megrendezik a Berényi Gesztenye Fesztivált. Ennek keretében rendezhettük meg magát a vívóversenyt a helyi kastély kertjében.

A Bandérium Hungarorum kitett magáért. A karám profi volt és erős, körbe felhúztak egy miniatűr katonai tábort is. Külön kitettek promó anyagokat, és ami a legjobb, végig közvetítették a versenyt facebookon keresztül!

672 néző és 2208 elért ember

14 harcos nevezett szerte az országból! 

Szolnokról, Szentesről, Szegedről, Dombóvárról és Pestről is érkeztek résztvevők. Jó volt látni, hogy ennyi helyről aktivizálták magukat az emberek még így a szezon végén is.

Egyetlen bánatom az volt, hogy a kaposvári csapatok közül senki sem jött el, pedig helyileg nekik lett volna a legközelebb a verseny. 

Szinte minden csapatban voltak új emberek, ez is nagyon pozitív volt. Fontos hogy minél többen űzzük ezt a remek sportot!

Ezzel a versennyel elértük, hogy az ország keleti, nyugati és középső részében is lehetőséget tudtunk nyújtani azoknak akik buhurtozni akartak.

A küzdelmek körülbelül 11. órától kezdődtek, egy gyors szabályismertetést követően.

Első körben három (két 5 és egy 4 fős) csoportban küzdöttek meg a harcosok, a körmérkőzések után a két nagy csoportból az első három, a kisebbik csoportból pedig az első kettő helyezett jutott tovább az első 8 közé.

Mivel öt harcossal neveztünk a versenyre emiatt elkerülhetetlen volt, hogy már az elején összekerüljenek a csapattársaim de szerencsére így is négyen bejutottak a következő körbe.

A csoportokban szépen megvolt az egyensúly, egyikben sem volt túl sok veterán, vagy éppen túl sok kezdő harcos.  

A következő körökben már egyeneskieséses rendszer volt, és pechünkre pont bekaptunk egy Lupus- Lupus meccset de ez sem állította meg a csapatot. Az első négy közé hárman is bejutottunk a csapatból.

A bronz meccset Marton Ferenc és Szabó Richárd csapattársaim „játszották” le amiből Fecó került ki győztesül, míg Ricsi elnyerte a negyedik helyet ÉS e mellé a legjobb kezdőnek járó díjat is.

A döntőbe Kendrei Zsolttal kerültem össze( Hóllószárny Lovagrend- Szeged) akivel piszkosul szoros meccset vívtunk. 

Rettentő taktikai hibát vétettem, ő pedig sikeresen altatott az ezt megelőző meccsek alatt.

Egy már kifáradt harcosra számítottam, aki ellen elég lesz tartani a távolságot, és inkább a kontrákra építeni. Pont emiatt nem ütőpajzsot kaptam fel, hanem nagy címerrel léptem be a ringbe. Tévedtem.

Az első szakaszban volt egy kis szemezés, pár vágás majd Zsolt az első pár találat után lerohant és mivel ütni nem, csak eltartani tudtam magamtól, nem igazán sikerült megtörnöm a lendületét. A meccs középső részét hozta. Az utolsó szakaszra alább hagyott a lendület és sikerült visszaszereznem a nekem kedvező távolságot és vágáskombinációkkal behoznom a lemaradást.


A meccs végén nem tudtam mi lehet az állás, őrült egy hajtás volt! 
Józsa Tibor mondta be a pontokat. 

28-30! 
Majd egy hosszabb szünet után pedig kimondta a győztes nevét. Egy ilyen mérkőzés után jó érzés volt a saját nevemet hallani a szájából!

Ezúton is szeretnék gratulálni az ellenfelemnek!

A díjak nagyon színvonalasak voltak. Ezt sem aprózták el a bandériumos srácok.
A legsikeresebb kezdő egy bucklerrel, a harmadik helyezett egy vasaltszélű ütőpajzzsal, a második egy címerpajzzsal míg az első egy karddal lett gazdagabb. 


Mivel az első mérkőzésemen sikerült egy újabb kardot eltörnöm, emiatt nagyon örültem ennek a szépségnek :)
 
Hiszem, hogy nem csak a nyeremények, de a társaság, a rengeteg megszerezhető tapasztalat is ösztönzi a harcosokat hogy, minél több versenyen vegyenek részt. Ez a hétvége is tele volt tanulságos meccsekkel amik minden versenyzőnek csak az előnyére válhatnak! ( Ezekről egy másik poszt alatt írni is fogok) 


Lezárásként még szeretném kiemelni a bírói munkát. A pontozásért Józsa Tibor, Billege Dániel, Erdős Sándor és Szolnoki István felelt, a főbírói szerepet pedig Oroszi Bálint látta el testi épségét nem kímélve 8). Mind az öten nagyon profin és gördülékenyen vezették végig a versenyt bármiféle váltás, vagy külső segítség nélkül. Pedig több min 30 mérkőzésről beszélünk! Szép volt fiúk!

A sérülteknek minél gyorsabb gyógyulást kívánok, remélem minél hamarabb újra láthatok mindenkit kardal és pajzzsal a kézben!

Üdv,
Ujvári Ádám   

Résztvevő csapatok:

Bandérium Hungarorum
Ferreus Lupus SE
Hollószárny Lovagrend – Szeged
Hunyadi János Szabad Lovagjai
Hunyadiak örökében T.H.E
Societas Draconistrarum
Zolnok Lovagrend

A verseny oldala:


Videók hamarosan!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése