2015. december 27., vasárnap

HEMA vs HMB??



HEMA vs HMB??

Ha az ember kicsit is körbenéz, a különböző netes csoportokban, a megosztott videók kommentjei között, rendre feltűnnek a kőkemény megmondó emberek. Az átlag netes trollok, már egyáltalán nem zavarnak, ilyen emberek mindig lesznek és nem lehet velük mit csinálni.
Viszont elég szomorú dolognak tartom, hogy sokszor vívók kritizálják egymás stílusát, és próbálják ország-világ tudomására hozni, hogy amit a másik fél csinál az mennyire nem helyes.

HEMA oldalról: „Mi ez a csapkodás? Minek van rajtuk páncél, ha nem is használnak páncélos technikát? Nincs is technika. Nem is szúrnak! Ez nem is történelmi! Srácok, ha igazzyyy vívást akartok látni, nézzetek HEMA videókat! „

HMB oldalról: „Mi ez a bűvészkedés? Ez nem is harc! Nincs benne erő! Nyuszik vagytok? Ez balett, nem is vívás! Hol van a belharc, hol vannak a földre vitelek?  Srácok, ha igazzyyy vívást akartok látni, nézzetek HMB videókat!”

 
 Mi vagyunk mi? Ellenségek?!

Itthon talán egyszerűbb a helyzet. A HEMA jóval előbb terjedt el az országban, mint sem hogy a HMBről bárki is hallott volna, így aki elég hamar kiábrándult a koreográfiákból és a bohóckodásból előbb utóbb úgyis vívómaszkban találta magát. Hála az égnek.

Nem vagyunk sokan HMB-sek, de a társaság egy jelentős része a hazai HEMA versenyeken is megszokott fordulni, jó kapcsolatot ápol más csapatokkal is, elég könnyen kommunikálunk egymással. 

Emlékszem mikor az első BOTN felvételek elkezdtek keringeni itthon, Havasi István barátom azt mondta, hogy kb olyan az egész mintha parasztok lóbálnának kardokat (hagyományőrző részről még durvább mondatok is elhangzottak). Aztán beszélgetni kezdtünk, és odáig jutottunk, hogy idén harmadszorra szerveztük meg együtt a Visegrádi Viadalokat ahol egyszerre van féder torna, és buhurt torna is.

Ez a kölcsönös együttműködés, csak úgy tudott létrejönni, hogy meghallgattuk egymást, kulturáltan, BARÁTIAN tudtunk beszélgetni és a félreértések elsimultak.

Rá kellet jönnünk, hogyha a különböző úton is járunk, a célunk ugyan az. Szerintem a legfontosabb ez lenne, ha minden kritikus hang megértené, hogy nincs szükség újabb ellenségekre. Nem vagyunk egymás riválisai, és ne is akarjunk azok lenni. 

Itt akár be is fejezhetném a bejegyzést, de szeretnék eloszlatni pár tévképzetet:

Kezdjük a HMBvel:

Nincs technika: Első ránézésre lehet, hogy így tűnik de ahhoz képest, hogy a harcosokon egész testet fedő páncél van rendkívül dinamikusan, és precízen tudnak vívni a képzett versenyzők. Az egy-egy pontosan bevitt vágást, szúrást itt felváltják az ütéskombinációk amiknek az eredményes végrehajtásához ugyan úgy kemény munka, és sok-sok gyakorlás vezet. Ezenkívül a pusztakezes tudás és borzasztóan domináns helyet foglal el a palettán, aki próbált már tisztán földre vinni valakit bevasalva, vagy úgy beilleszteni egy rúgást két vágás közé, hogy annak értelme is legyen az tudja, hogy ehhez igen is technika kell, még pedig borzastóan jól elsajátított technika, ami legalább úgy beépül az ember vívásába mint egy keresztvágás.

Nincsenek szúrások, nincsen páncélos technika: Így van. Nincs. Ahogy egy féderes tornán se rúghatod szét az ellenfeled térdét, gyűrheted magad alá és gyömöszölheted be a maszk alá a kardod hegyét. Bármily meglepő itt sem akar senki sem, se megsérülni, se megölni valakit. Ettől függetlenül ez nem lesz értelmetlenebb mint bármilyen másik küzdősport, hiszen valamiféle kontrollra mindenhol szükség van.

Ez nem történelmi: Részben az állítás igaz. De kérdem én, vajon a Kendot is kritizálják az autentikus katana-vívással foglalkozó dojokban?  Ez ugyan úgy egy modern sport ami amellett, hogy teret ad annak, hogy emberek megküzdjenek egymással szeretné mindezt történelmi stílusban és keretek között tenni. Ez a HMB sajátossága. Viszont, nem szabad elfeledni azt sem, hogy a buhurt, a lovagi párbajok, a tornák gyalogos része sem festhetett régen sokkal különben, hiszen akkor is a versengés és nem az emberölés volt a cél. 



HEMA:

Nem igazi vívás: Külső szemlélőként sokszor tűnhet úgy, hogy egy komolyabb meccs is, nem más mint óvatos pötyögés. Ez természetesen ugyan úgy nem igaz, mint a buhurtos-nincstechnikás felvetés. Mások a szabályok, mások az elvárások, de még ha nem is ugyan olyan megterhelő fizikailag egy féderes meccs, mint egy buhurtos párbaj, a kihívás értéke ettől még nem csökken, egyszerűen csak mások a prioritások. Amíg az egyik oldalt a fizikum, a sokoldalúság az, ami dominál, addig a másik oldalon a gyorsaság és a precizitás.

Erő: Aki pedig az ütőerőt hiányolja, vegyen fel egy maszkot majd  kérjen meg bárkit a hazai mezőny éléről, hogy vágja már fejbe egyszer-kétszer. Garantálom, hogy többet nem fogja az erőt hiányolni.

Hol a belharc?: Be kell vallanom, ez nekem is nagy problémám, de ugyan az az oka, mint ahogy a boxban sincsenek rúgások, vagy egy K-1 meccsen se engedik a földharcot. Mást akarnak kiemelni a versenyeken. Ettől függetlenül, van ahol megengedett, van ahol nem…mindenki döntse el maga, hogy hajlandó e alkalmazkodni vagy sem. Ha nem, akkor keressen más szórakozást.



Hogyan kezeljük egymást?

Ha valaki igazán profi akar lenni, annak nem feltétlenül kell tudomást vennie bármi másról, ami nem a saját stílusáról szól. Egy profi (szerintem) nem kritizál feleslegesen, nem akarja bebizonyítani senkinek sem, hogy az amit ő csinál, az egyetlen járható út. Egyszerűen csak csinálja amihez ért, maximum az eredményei beszélnek helyette.

Ha valakit viszont érdekelnek a miértek, esetleg új kihívásokra vágyik, vagy egyszerűen csak érdekli minden ami vívással kapcsolatos, nyugodtan próbálja ki magát mind a kettőben. Nem fogja megbánni.

Ha HMB harcos vagy, nyugodtan kérdezz, érdeklődj és menj el annyi HEMA rendezvényre amennyire csak tudsz! Ha nem csak az érdekel, hogy hogyan gyaluld a földbe az ellenfeledet, hanem az is, hogy hányféleképpen lehet a fegyvert forgatni, mi a gyökere mindennek akkor jobb megoldás nincs is erre.

Ha HEMA vívó vagy, de kíváncsi vagy a páncélokra, ki akarsz valami újat próbálni, hajrá! Ha érdekel mit bír a tested, menyire jó a kondid, mennyire lobog benned a hév akkor ez tökéletes próba lesz a számodra. Ha pedig csak látványra vágsz, középkori légkörre akkor se tartsanak vissza az előítéleteid!




Ujvári Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése